Hjärtat & Hjärtstopp

En informationssida om hjärtat & hjärtstopp

Hjart Lungraddning

För att bedöma om vi ska påbörja hjärt-lungräddning även kallat HLR gör vi först en medvetandekontroll där vi skakar personen i axlarna och ropar hallå.

Svarar inte personen går vi vidare till andningskontrollen. Vi öppnar personens luftvägar genom att lägga ena handen på pannan och två fingrar på hakspetsen, vi böjer huvudet bakpt ganska kraftigt och håller kvar detta läge för att behålla luftvägarna öppna. Vi böjer oss sedan ner och ser på bröskorgen om den höjs och sänks, vi lyssnar med örat om vi hör någon andning och vi känner om vi kan känna någon andning mot vår kind när vi böjer oss ner. Denna andningskontroll får tax max 10 sekunder, om personen inte andas är det ett hjärtstopp och du måste se till att 112 larmas och påbörja HLR. Är du osäker om personen andas påbörjar du HLR ändå, det är bättre att göra någonting än ingenting alls.

Det finns flera olika kurser man kan gå för att lära sig hjärt-lungräddning. Det allra viktigaste på en kurs är att man får träna mycket praktiskt så att kunskaperna direkt kommer till en om det skulle hända på riktigt. Om man vill fördjupa sig inom HLR så kan man bli HLR instruktör, detta kräver inga förkunskaper utan vem som helst kan bli instruktör. Genom att utbildningsprogrammen är standardiserade krävs ingen medicinsk utbildning. Utbildningarna följer en mall för vad instruktören ska gå igenom med deltagarna och denna ska följas av alla som utbildar enligt svenska HLR rådets riktlinjer.

Välkommen

Välkommen till www.xn--hjrtstopp-w2a.eu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar

Butik hjärtstartare

Svenska HLR rådet