Hjärtat & Hjärtstopp

En informationssida om hjärtat & hjärtstopp

Aderforfettning

Åtgärder vid åderförfettning/föträngninggar i hjärtats kranskärl

Förträngningar i hjärtats kranskärl tar flera årtionden att utveckla men kan vara livshotande när kranskärlen har blivit för tilltäppta. Detta kan te sig som kärlkramp eller till och med en livshotande hjärtinfarkt.

När hjärtats kärl som kallas kranskärl blir tilltäppta måste man snabbt öppnad upp dessa för att blodet ska kunna ta sig förbi och transportera syre till hjärtat. Detta görs numera med en ballongutvidgning (PCI). Det innebär att man för in en liten ballong i det drabbade kranskärlet med en kateter. Ballongen blåses upp och vidgar kärlet. Ett stent sätts på plats så att blodet kan passera förträningen.

Vid vissa tillstånd som till exempel stabil angina pectoris (kärlkramp) provas oftast läkemedel först i form av blodplättshämmande, betablockerare samt nitroglycerin. En annan metod som inte används lika mycket längre är bypass-operationen En bypass-operation innebär att man tar en eller flera vener från benet och syr in dessa dels i aorta dels i kranskärlet efter det förträngda området. På så sätt leds blodet runt det förträngda området i kärlet genom venen istället.

Välkommen

Välkommen till www.xn--hjrtstopp-w2a.eu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar

Butik hjärtstartare

Svenska HLR rådet